2016. november 19., szombat

Lee Child: Killing Floor (Jack Reacher #1)

Bár a széria most tart a 21. részénél, nekem nagyjából két éve árválkodott a polcomon az első könyv, és végül is az új film érkezése lendített a szekerén annyira, hogy kézbe is vegyem. Persze utólag nagyon nehéz megérteni, miért vártam vele eddig, de már mindegy. Biztos, ami tuti, beszereztem a következő részt is.

Jack alig néhány órája tartózkodik Margrave-ben, ahova egy régen elhunyt zenész szelleme hozta, mikor letartoztatják gyilkosság vádjával. Gyorsan átlátja a helyzetét, és rájön arra is, mivel a gyilkosság idejében bizonyíttatóan még a környéken sem tartózkodott, hamarosan úgyis elengedik. A halott ember cipőjében találtak egy helyi telefonszámot, a reménybeli gyanúsított helyett azonban egy kocsonyaként remegő pénzügyi szakembert találnak. Mint volt katonai nyomozó, Reacher figyelmét felkelti az eset, menne és maradna is, de a kérdés továbbra is az, vajon kicsoda az elhunyt, és neki mi köze van ehhez az egészhez?

A film tagadhatatlanul meghatározta a stílust és a hangulatot, amit vártam, de az van, hogy a könyv sokkal-de sokkal jobb volt. Kevesebb az akció, de a hangulat teljesen magába szippantott. Reacher nyugodt, higgadt fejjel gondolkodik a szélsőségesebb esetekben is, aztán elérkezik az a pillanat, amikor gőzhengerként megy előre. Fura fickó, aki már nem élvezi a katonaság által szabályozott életét, nyomtalanul felszívódik. Nincs bankkártyája, állandó bejelentett lakcíme, ami azt illeti poggyásza sem. Szereti, hogy szabadon vándorolhat, és hogy semmi kötődés nem szabályozza mindennapjait.

Az első pillanatban egyértelmű volt, hogy ez még a nagy netes bumm előtt játszódik. nem rohan mindenki egyből a számítógépekhez, hagyományosan utána járnak az infóknak, telefonálnak, kocsikáznak. Nem derogál kérdezni sem. A katonai rendőri múlt sem múlik el nyomtalanul. Jack hamar ráharap a csalira, bár közben a távozást tervezi, de ahogy jönnek az újabb infók, már nem teheti meg, az ügy személyes, és sürgető lesz. Arról nem beszélve, egyáltalán nem kedveli, ha bűnbaknak állítják be, azt pedig pláne nem, ha meg akarják ölni.

A kevés közelharc ellenére izgalmas, pörgő sztori, ami kicsit lassan, reacheresen komótosan indul, mégis annyi minden történik benne, hogy egyszerűen képtelenség unatkozni. Jönnek a mozaikok, összeáll a kép, közben megismerkedünk néhány rendkívül bájos, vagy éppen utálatos karakterrel.
A történet érdekes, lebilincselő, bár néhány eleme azért kiszámítható. Nincs ezzel semmi gond.

Lee Child olyan karaktert teremettet, akinek a fejében tartózkodni rendkívüli módon szórakoztató. A könnyen olvasható, helyenként érdekes gondolatokat felvető regény magyarul a spoileres Elvarázsolt dollárok címmel jelent meg. Azt nem tudom, hogy jelenleg kapható-e, az viszont biztos, aki szereti a krimibe ágyazott kalandregényeket, némi vérrel, gyilkossággal, pszichopatával fűszerezve, annak érdemes ellátogatni egy könyvtárba. Garantált a jó szórakozás, még jó sok részen át.

9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...