2012. szeptember 9., vasárnap

The Expendables 2 - A feláldozhatók 2

színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 102 perc

rendező: Simon West
forgatókönyvíró: David Agosto, Ken Kaufman
zeneszerző: Brian Tyler
operatőr: Shelly Johnson
producer: Basil Iwanyk, Avi Lerner, Kevin King Templeton, John Thompson

szereplő(k):
Sylvester Stallone (Barney Ross)
Jason Statham (Lee Christmas)
Bruce Willis (Church)
Arnold Schwarzenegger (Trench)
Jean-Claude Van Damme (Jean Vilain)
Jet Li (Yin Yang)
Liam Hemsworth (Bill 'a kölyök' Timmons)
Chuck Norris (Booker)
Dolph Lundgren (Gunnar Jensen)
Scott Adkins (Hector)
Terry Crews (Hale Caesar)
Randy Couture (Toll Road)
Nan Yu (Maggie)

Anyám! Mikor jön a harmadik rész? Mert muszáj, hogy legyen, egyszerűen csak muszáj!
Már amikor jöttek a hírek a szereplő toborzásról, izgatottan vártam mikor kerül a mozikba. Mikor megörvendeztettek minket néhány képpel, itt ujjongtam, mint egy taknyos tini. Mert lehet, hogy a fiatalabb generáció is ismeri ezeket a sztárokat, lehet látták a filmjeiket, lehet nem újdonság nekik a golyózápor, de akkor sem fogják ugyanazt érezni, mint mi. Az én generációm.

Egy-két kivételtől eltekintve mind  a gyerekkori hőseim. Az ő másolt, agyonnézet filmjein nőttem fel. Videó mozikba jártam, ahol rossz minőségű, Pozsgais szinkrontolmácsolásban néztük az akció csodákat, és amikor végre lett nekünk is videónk, ott folytattuk ahol abbahagytuk. A másolt, szellemképes, recsegős filmekkel.

A csapat egy fárasztó bevetésről érkezik haza, mikor Barneynél felbukkan a jó öreg Church és megbízza egy új melóval. Ha kedves a csapat szabadsága, nincs mese, el kell vállalnia. A hátukra kapnak még egy púpot is, Maggie hiába bizonygatja, rá nem kell vigyázni, mégiscsak nő, vagy mi a szösz.

A rutin munka elég balul sül el, és a feláldozható csapat ezúttal bosszúálló különítménnyé változik.

Hát szóval... Én annyira élveztem, hogy most erre nem is találok szavakat.  A srácok nem vették halál komolyan magukat, és rengeteget poénkodtak egymás vagy a saját rovásukra, régi szerepeikre. Ez új volt az első részhez képest, de imádtam minden pillanatát.

Az összes elcsépelt, agyonhasznált, tán unalmasnak ható klisét elhasználták, ami dívott a '80-as években vagy akár utána. A történet most sem mélyenszántó, no de nem is azért szeretjük, hiszen ennek a műfajnak legtöbbször régen sem jutott Oscar-díjas forgatókönyv.  A technika, és ezáltal a látvány viszont annyit változott, hogy ez a 102 perc lazán a székhez tapaszt.

Ha elkezdeném felsorolni a színészeket, sosem hagynám abba, na de mégsem mehetek el szó nélkül a teljesítményük mellett, mert pl. Lundgren, aki tényleg kémikus, meglepet. Színészkedett. Komolyan. A függéséből visszatárt Svéd egy szemmel sem lett épeszűbb. Bájos és megkapó egyéniségét leginkább egy bunkóval lehetne versenyeztetni, mégis ez olyan lehetőség volt, amit meg kellett ragadni és játszani. Szép munka!

Liam Hemsworth szemei akár a bátyjának, és nem tudom, milyen DNS-sel rendelkezik a családi kompánia, de remek még csak ránézni is. Remélem ezentúl többet láthatjuk, ugyanis nekem ebből a rövid szerepből az is kiderült, hogy félmeztelenkedés nélkül is sok lehetőség rejlik a fiatalemberbe. Egyértelműen tehetséges.

Nan Yut teljesen rendben volt. Ilyen srácokkal ez nem is kérdés. Bevallom, hogy a kínai színésznőt még nem láttam másban, de Lundgrennel már dolgoztak együtt, és bár odahaza sztár, több nemzetközi produkcióban is szerepelt. Ideje lesz pótolnom a lemaradásomat, és nézegetni a filmjeit.

Jet Leet én speciel levegő vétel közben is szívesen nézem, na de a technikája újra és újra elbűvöl. Nagyon kevés jutott belőle és ez némi szívfájdalmat okozott. Csak azért nem panaszkodom, mert annyi nagyágyú mozgott a porondon, hogy így is teljesen lekötötték a figyelmemet.

Van Damme forgórúgása még minidig lélegzetelállító, és nem, nem trükkfelvétel. Hacsak nem  egy régi filmjéből vágták ki, mert az bizony annyira egyedi, hogy akárhányból kitudnám választani. A balettos múlt, ugye...

Statham utolsó filmjei talán nem hozták azt, amit vártak tőle, de a folyamatosan egyforma teljesítményt nyújtó színészre lehet számítani. Most is tökéletes volt a szerepében.

A beugróink... Nos, nem is jutok szóhoz! Chuck Norris és Arnold Schwarzenegger talán már nem mozognak úgy mint rég, de egyikőjükre sem lehetne azt mondani, hogy elhagyták magukat. Norris szerepében visszaköszönnek a nevéhez fűződő túlzó viccek, és Schwarzenegger esetében természetesen a Terminátoros beszólások mérvadóak. Willis kicsit reklámozta a soron következő filmjét, és a neki jutó negyedórában remekelt. Üdítőek voltak mind a hárman.

Sylvester Stallone agyon van botoxolva, fel van pumpálva, vagy a csuda tudja, de már nem zavar(mondjuk majdhogynem természetesneke tűnt), pedig emlékszem nagyon megrökönyödtem rajta először. Ő Barney Ross csak úgy mint Rocky Balboa és John Rambo. Ismét filmes történelmet írt, köszönöm!

Ó, igen, kicsit sablonos, túl erőszakos, de hé, én pont ezt vártam! Talán nem egy női film, azért örültem, hogy nemem is bőven képviseltette magát. Mondjuk a cicák, akik műsorközben felálltak és kijárkáltak biztosan nem voltak rajongók, de velük sem nekem kell hazamenni, úgyhogy csak addig zavartak, míg kitakarták a képet.

Pergő, akciódús film. Egy pillanatra sincs lazítás. A harci jeleneteket tökéletesen koreografáltak és a dinamikájuk hibátlan. A poénok ütnek és nem érződnek közhelyesnek. Látvány orientált, de milyen legyen egy akciófilm? Ha rajtam múlik, ahogy kijöttünk, már ültünk volna vissza, de ha akad jelentkező, szívesen elkísérem moziba.

A szereplőgárdát még lehetne bővíteni, így őszintén remélem, kijön a harmadik rész. Ez egy egész jó gyűjtés, de koránt sem teljes. A lista majdhogynem végteleníthető. Ha csak épp ennyit, vagy akár az első rész szintjét hozzák, már jutalom lesz minden moziba látogatónak.

Tizenkilencre húztak lapot és bejött! A pontozás annyira egyértelmű, hogy az már félelmetes.

10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...