2012. március 29., csütörtök

Rick Riordan: A titán átka

Nagyon ideje volt ennek a bejegyzésnek, főleg, mert a negyedik könyv is megjelent már, amit reményeim szerint hamarosan fogvégre tűzök.

Bár ifjúsági kategóriába tartozik a sorozat minden egyes darabja, mégis külön címkét kaptak. A széria egyfelől meg is érdemel minden említést, másfelől úgyis írni fogok az összesről.

Az utóbbi években szerencsére egyre több jó ifjúsági könyv született, amiket vétek lenne kihagyni. Riordan sorozatai magasan ütik a kategóriát. Nem csak azért, mert a kórnak megfelelő a nyelvezete, hanem mert rengeteg információt rejtenek, amiket észrevétlen  plántál az ifjakba. Mindamellett szórakoztató és humoros is. Egyszóval, jó.

Grover két, ezidáig ismeretlen félistenre bukkan, akiknek nagy erejük van. Egyenlőre nem tudni, kitől származnak, de várható, hogy a szörnyek is a nyomukra bukkannak, tehát segítséget hív. Percy, Annabeth és Thalia meg épp időben érkeznek, hamarosan ugyanis többen lesznek, mint jólesik.

A helyzet elég komolyra fordul. Közeleg a szörnyek ébredése, a testvérpár felett a szétválás réme lebeg, Eszeslány(Jól emlékszem, hogy volt ő Agyas is...? A fordítóváltás örömei!) eltűnik, Percyék pedig megismerkedhetnek a görög mitológia egyik legérdekesebb és legsokoldalúbb ikerpárjával, Artemisszel és Apollónnal.

Szereplőink ismét öregebbek lettek egy évvel, így értetően nő a tét. A világot ugye meg kell menteni, jelenleg pedig van is mitől.

Már az első részben is számtalan akció volt, de ahogy halad a történet egyre kiterjedtebbek lesznek. Szemmel láthatóan fejlődik, ahogyan a szereplők nagy része is. Riordan folyamatosan emelte a lécet méghozzá úgy, hogy a lényeg megmaradt, és még mindig nem kell megnevezni az alsó korhatárt. Színes, pörgő, lendületes és tanulságos.  Ami pedig a legfontosabb, nem túl hosszú, a korcsoport számára ideális terjedelmű. Pont az amerikai piacra termett, mondhatnánk gúnyosan, pedig nem. A görög mitológia és a jelenkor keveredése robbanó elegy, nem csoda, hogy sikersorozat. Persze senki sem veheti vér komolyan minden szavát.

A szerteágazó tulajdonságokkal bíró istenek szeszélyes természete nem jeleníthető meg, ahogyan a tetteik felsorolása sem adná el a részeket, de a manapság népszerű varázslat, vámpírok és egyéb lények helyett valami sokkal régebbiből táplálkozik, ami jót tesz a fantáziának is. Ilyen értelembe véve Riordan a klasszikus iskolát követi, amiről persze kiderült, tökéletes választás volt. A 39 kulcs sorozat is ezért olyan népszerű.

A magam részéről rendkívül sajnáltam, hogy Percy kalandjai már csak két köteten keresztül folytatódnak, még akkor is, ha a sorozat részét képezi a The Demigod Files is, mely három, rövidebb történetet tartalmaz Percy eseménydús ifjúságából. Szóval keseregtem, amíg ki nem derült, hogy The Heroes of Olympus címmel  2010-ben útjára indult egy újabb ötrészes sorozat, vagyis a második. Riordan ugyanis rájött, rengeteg isten maradt ki, sok történet  elmeséletlen, miközben belekezdett a The Kane Chroniclesba is, ami az egyiptomi mitológián alapuló sorozat, és párhuzamosan írja mindkét szériát.  Ráadásul még a 39 kulcsba is írt egy-egy történetet. Bár ehhez ő már hozzászokott. A Tres Navarre Series utolsó kötetei alatt, ami leginkább egy misztikus krimi sorozat felnőtteknek, kezdett hozzá Percy történeteihez.

Ebből kiderül, mennyire termékeny író. Újra felfedezte a mitológiát, azt amit az iskolában csak fejfájósan szemeztük, mert annyian vannak, régi magyar szófordulattal élve, mint az oroszok, és a csuda sem érti, ki kivel van.

Egy biztos, ha túljutok az első öt könyvön magyarul, áttérek az angolra. Míg az író átlag félévente publikál, idehaza egy évet kell várni az újabb kiadásra, ami az én megítélésem szerint igen lassú.

Na, már megint elszaladt velem a ló, de ha egyszer ez egy olyan téma, amiről érdemes beszélni! A titán átka fordulatos, izgalmas, lebilincselő és vicces. Majdnem egy éve annak, hogy olvastam. Most csak úgy belelapoztam, aztán azt vettem észre, megint leragadtam. Kell ennél több?!

9/10

Magyar kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Fordította: Acsai Roland, aki különben nagyszerű munkát végzett. Remélem, marad a sorozat végéig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...