2012. február 27., hétfő

Ha nálunk is ez lenne...

Meg kellett állapítanom, hogy a Magyarország nevű állatkerten kívül is van élet. Sőt, nem is akármilyen! Cirkuszért senkinek sem kell a szomszédba menni, ha már kenyér nincs elég. Lesznek páran, akik midőn meglátják miről írok, biztosan tovább is állnak, mondván: mi közünk nekünk ehhez? Pedig a konzekvenciákat bárki leszűrheti magunkra nézve is.

Nos, adott egy Block B nevű, dél-koreai Hip-Hop, R&B, K-Pop banda, akik elég kellemetlen helyzetbe kerültek. Történt ugyanis, hogy a derék ifjak menőzni kívántak egy kicsit. Talán ez még önmagában nem lenne meglepő. Abban a korban vannak, különben is ők a k-pop szakma fekete bárányai, merthogy lazábbak mint a kedves kollegák. Igazán nem is csoda. Oly szinten telített a piac, hogy ha valaki fent kíván maradni, valamiben illik különbözni a többiektől. Meggyőződésem, hogy ez a lazaság egy jó kitervelt koncepció része, ami most igencsak balul sült el.

Szóval hőseink interjút adtak Thaiföldön. Nézzük, mi is történt dióhéjban:

A kezdetekkor fel- le sétáltak, az egyikük keresztbe feküdt az asztalon.  Mikor végre mindenki elfoglalta a helyét, vezetőjük még tett egy kört és elhúzta a függönyt.  Később is tiszteletlennek mutatkoztak a kamera figyelő tekintete ellenére. Az egyikük a lábát nyújtogatta és tapsolt, aztán volt, aki idétlenül nevetgélt, megjegyzéseket tettek és a többi. Talán még ezt el is nézték volna(otthon mondjuk biztosan nem), azonban az, amit mondtak, kivitte a lécet Thaiföldön, és úgy egész Ázsiában.  Először is kicsit fényezték magukat(nyugati sajtóban ez teljesen normális), aztán szóba került az árvíz, és Zico, a vezető, elmondta, remélik, a pénzadomány segít néhány embernek, hogy jobban érezzék magukat. Másuk úgysincs, csak pénz (Azaz, ezzel tudnak csak segíteni). A kérdésre, hogy mégis mennyi pénz van nála azt felelte:  kb. 6 dollár. Nagyjából ennél a pontnál szabadultak el végleg az indulatok.

Az, hogy viccelni mertek egy olyen katasztrófával, aminek során emberek haltak meg, tűntek el vagy éppen váltak földönfutóvá, gyakorlatilag megbocsájthatatlan. A Thai rajongók úgy ahogy van elfordultak tőlük és Ázsia szerte vesztettek a követőik közül. A koreai sztárok zöme elhatárolódott tőlük, vagy elítélte a viselkedésüket, nagyobb szervezetek kitiltották őket. Több tiltólistákra felkerültek és itt kezdett el kicsit boszorkányüldözéssé fajulni a dolog.

Először is elindult egy olyan felhívás, hogy senki se támogassa őket többé. Ne vegyék a lemezeiket példának okáért. Aztán jött az a petíció, hogy nyírják le a hajukat, ezt mondjuk a vezető meg is tette, de a feldühödött tömeg nem elégedett meg ennyivel. Azt követelték, hogy kövessenek el öngyilkosságot. Nem vicc, kérem! Nagyon komolyan gyűjtik az aláírásokat.

A srácok elnézést kértek egyesével, csoportosan, megtette nevükben a cégük, de semmi sem használt. A folyamatos  támadásokat, lelki nyomást legfiatalabb tagjuk nem bírta tovább és bár ez nem derült ki egyértelműen, de feltételezhetően idegösszeomlást kapott, aminek eredményeképpen kórházba került. Egységesen a földig alázták önmagukat és zárásként a YouTube-ra is feltettek egy bocsánatkérő videót, ami, és ez a személyes véleményem, a legszomorúbb üzenet, amit valaha láttam. Egész idő alatt lesütik a szemüket, az egyik tag szipog, elnézést kérnek gyakorlatilag azért is, amiért élnek, és ennél mélyebbre már nem lehet hajolni.

Viszont kiderült némi furcsaság is, a videót követő kommentekből. Először is, némelyeknek még a haláluk sem lenne elég vezeklésként, másodsorban pedig néhány dolgot nem fordítottak le a kedves Thai tévések. Például azt, hogy már mindannyian adakoztak az interjú előtt. Az egész utána csak egy geg, aminek a nagy része láthatóan előre lebeszélt,  hiszen viszonylag kevés spontaneitást mutatott.  Valószínűleg ezzel akarták felhívni a figyelmüket a "vadságukra". Ráfáztak. Ugyanis a jelek szerint, aki Ázsiában hibázik, és rossz időben teszi mindezt, illetve nagy nyilvánosság elé kerül az ügy, tényleg elvesztheti az életét, ami a karrierjét  jelenti ebben az esetben. Lényegtelen, hogy ezek a fiúk a debütálásukat megelőző három-hét évben  már kőkeményen dolgoznak azért, hogy egyszer majd felléphessenek, hogy mindenüket feláldozzák a sikerért, urambocsá még jók is abban, amit csinálnak.

Igen, máshol sem kisebb a köd mint nálunk ("Mégis intelligens állat a bagoly. Ha másért nem is, mert képes látni a sötétben, és erre nagyon nagy szükség van ebben az országban." by Mogács Dániel), csak máshogyan nyilvánul meg. Szóval még sehol sem vagyunk. Sem felelősségvállalásban, sem a következmények kezelésében. Én mondjuk enyhén durvának, hatalmas baromságnak és eszméletlen nevetségesnek tartom azt, amit a Block B-vel tesznek, de bizonyára mindenkinek lenne ötlete arra vonatkozóan, hogyan lehetne ezt átültetni a hazai piacra. Azt hiszem, kiürülne nagyon sok hivatalos fórum, ha egyszer a tömegek elkezdenék követelni, hogy mindenki vállaljon felelősséget azért, amit kiejtett a száján, esetleg leírt a kis kezével.

Egy azonban tény, nagy az Isten állatkertje és bizony alacsony a kerítés, de kérdezhetnénk akár úgy is: ide már bárkit beengednek?

Így kérnek elnézést, amikor már mindenüktől megfosztották őket:


Ilyenek voltak, amíg szaladt a szekér:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...