2011. szeptember 24., szombat

Elhurcolva

(Abduction)

színes, feliratos, amerikai akcióthriller, 110 perc, 2011

rendező: John Singleton
forgatókönyvíró: Shawn Christensen
operatőr: Peter Menzies Jr.
producer: Doug Davison, Ellen Goldsmith-Vein, Dan Lautner, Roy Lee, Lee Stollman
vágó: Bruce Cannon

szereplő(k):
Taylor Lautner (Nathan)
Lily Collins (Karen)
Alfred Molina (Frank Burton)
Jason Isaacs (Kevin)
Maria Bello (Mara)
Michael Nyqvist (Kozlow)
Sigourney Weaver (Dr. Bennett)
Antonique Smith (Sandra Burns)

Mondjam, vagy mutassam? Ebből persze mindenki rájöhetett, akadtak problémáim. Eleve úgy vágtam neki a mozinak, hogy telve lesz kisjánykákkal, de meglepően kevesen voltak. Ha húszan ültünk bent, lehet sokat mondok. Ez önmagában még nem a filmet minősíti, hiszen igen kora délután néztük meg, de nem volt jó jel.

Hamar ráébredtem, hogy átlag nézőnek a 13-17 év közötti, sikítozós kedvű tiniket várták. Azaz nem engem.

Taylorral az első öt percben levetetik a pólóját, aztán a film alatt többször is. Értem én! Ami ennyire jól néz ki, azt mutogatni kell, de azért néhány szép hasizom és bronz barna bőr nem visz el a hátán egy egész filmet. Nekem ennél több kell. Sajnálom!

A történet különben kimondottan érdekes, sok lehetőséget magába foglaló. Nathan középiskolás végzős, dühkezelési problémákkal, és régóta tetszik neki a szomszédban lakó lány, Karen. Azonban, kitudni miért, nem jött ezidáig össze semmi. Addig, amíg a szociológia tanár párokra nem osztja a diákokat, hogy így, közösen dolgozzanak ki egy témát. Ennek során Nathan rájön, hogy a szülei nem azok, akiknek hiszi őket. Online kapcsolatba lép az oldallal, ahol eltűnt gyerekek fotóit teszik közre. Ezután elszabadul a pokol, és rögtön értelmet kap apuka sajátos nevelési módszere, a boksz, birkózó és egyéb harci képzések.

Na, eddig jó! Innen meg egy kalap... A készítőknek el kellett volna dönteni, hogy akció vagy romantikus filmet akarnak, mert a kettő együtt nem működött. Egyik témára sem jutott megfelelő idő, de ha ez egy akció film, akkor abból többet vártam volna. A meglévőkkel legalább minden rendben volt. Semmi lehetetlenséget nem tartalmazott, ha figyelembe vesszük, hogy a szereplőnknek milyen előélete volt. Simán tarthatta az iramot, átugrálhatott dolgokon, és le is azokról.

Lily Collins iránt táplált érzelmei és védelmező reakciói is érthetőek, fordítva azért már nem egyértelmű. Különben sem vagyok elájulva a hölgytől. Tudom, ő most nagyon felkapott ifjú színésznő, és hogy szép az elvitathatatlan. Nagyjából ennyi az összes érdeme. A kerek szemek ugyanis nem tehetségről, csak jó genetikai örökségről árulkodnak. Még egy filmben sem tudott meggyőzni. Őszintén remélem, hogy a Végzet ereklyéiben jobb lesz, mert az egyik kedvenc sorozatom könyvben. Ha miatta lesz nézhetetlen, zabos leszek.

Lautner felsőteste szuper, a fogai ragyogóak, igazán imádni való.  Járása darabos, akár egy lomha mackónak, és bizony, ha abban a korban lennék, boldogan megölelgetném, de ez gyenge volt. Csak szólok, egy- két évig még könnyű elevickélni az Alkonyat húzta csóván, aztán viszont mi lesz? A nevével most eladható bármi ama bizonyos tinilánykáknak, de erősen kétlem, hogy a következő önálló filmjét megnézem, ha ennyire rossz forgatókönyve lesz.

Sigourney Weaverért külön vérzik a szívem. Mostanában csak csapnivaló filmek mellékszereplőjeként látom, pedig sokkal, de sokkal többet érdemelne ennél.

Oly sok lehetőség volt benne, oly sok remény és annyira nem tudtak megvalósítani semmit sem, hogy az szinte már fáj. Kevés volt, és ez a pontokon is látszik. Sokkal több akciót is elbírt volna a film, amit egyértelműen nem a férfiaknak készítettek, de még nekem sem.

Azért mégsem mondom, hogy kár volt a mozijegyért, mert nagyon jó társaságban voltam, és ez kétszer annyit is megért volna, de legközelebb inkább igyunk valamit.

5,5/10

u.i: Na, most, hogy így kialudtam magam(vasárnap déleőtre), eszembe jutott még pár apróság, de nem sorolom fel mindent, csupán annyit mondok: C.I.A. Náluk nagyobb pancser az egész film alatt nincs. Lehallgatják őket (kissé meglepő), észre sem veszik ahogy kilövik az embereiket. Ugyan már! Ahogy bottal ütögetik a tinik nyomait, ez a legviccesebb. Szívem szerint lehúznék még egy pontot is, de már mindegy.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...