2011. május 8., vasárnap

Thor


színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 114 perc, 2011

rendező: Kenneth Branagh
író: J. Michael Straczynski, Mark Protosevich, Stan Lee, Larry Lieber, Jack Kirby
forgatókönyvíró: Ashley Miller, Zack Stentz, Don Payne

szereplő(k):
Chris Hemsworth (Thor)
Sir Anthony Hopkins (Odin)
Natalie Portman (Jane Foster)
Tom Hiddleston (Loki)
Kat Dennings (Darcy)
Stellan Skarsgard (Andrews professzor)
Ray Stevenson (Volstagg)
Idris Elba (Heimdall)
Rene Russo (Frigga)

Előre bocsájtom, hogy nem ismerem a képregényeket. Ez azért fontos, mert így csupán a filmet tudom megítélni.

Kenneth Branagh egyfelől kiváló színész, másfelől remek filmeket rendez. Előszerettél nyúl királydrámákhoz. Tulajdonképpen ez sem más. Nem Shakespeare, nem dráma, akció a köbön, de a fiú apa ellen, testvér testvér ellen, jól nyomon követhető. Bátran kijelenthetjük, kiváló ebben a témában is.

Nem állítom, hogy a történet hű lenne a mitológiához, vagy akár komolyabb köze lenne hozzá. Thor karaktere nagyjából rendben van. Ő egy általában jóindulatú, ámbár nem túl okos isten a Skandináv mitológiában, akinek a számlájához hozzácsaptunk még némi dühkezelési problémát. Legalábbis a film szerint. Chris Hemsworth kiváló választás volt a szerepre. Tényleg elhittem, hogy nem egy agytröszt, de alapvetően a jó szándék mozgatja, akkor is, ha Loki ki sem mondott sugallatait követi. Testi adottságai, hú-hú... Szóval igencsak szemrevaló karakter, aki azért jelentősen szedett magára az elmúlt évekhez képest és a karja már nem simul szorosan a testéhez.

Loki filmbeli karakterivel sem volt igazán baj. Leszámítva azt, hogy Thorral soha sem voltak testvérek, viszont Odinnal igen, mégha csak fogadott is. Hogy ezt a badarságot honnan vették az rejtély (megkockáztatom, hogy a képregényből).

Ami Zeusznak Hadész, az Odinnak Loki. Sok fejtőrést okoz az asgardi isteneknek, de néha segítséget is nyújt számukra, ezért sokáig elnézik minden "csínytevését" és a kis pajkos velük is él. Egészen Odin egyik szeretett fiának haláláig, amivel valóban túllő a célon. Jön- megy a mitológiában és bár alapvetően gonosz természet, Odinnak sincs oka panaszra.

Nyilván nem véletlen, hogy Odin és Loki képességei(a mitológiában legalábbis) részben megegyeznek. Az öregfiú nem olyan pozitív karakter, sokkal inkább aféle bajkeverő hadisten és Thor barátunkat, aki mint tudjuk nem egy zseni, igen sokat bosszantja. Szép szemének valóban nincsen párja. Viszont nem csatában vesztette el, hanem a Bölcsesség Kútja fosztja meg tőle, mintegy áldozatként kíváncsiságáért.

Na, ezek azok, amik nem jelennek meg a filmben. A skandináv mondakört, mint mesét kezelik. Persze sok monda született, de ennyire leegyszerűsíteni azért mégsem kellene.

Rendben, mindent a fizető vendégért! Pörgős, látványos akciófilm ez, sok beszéddel, aminek mégsem volt sok az alja.

Meglepő, hogy nem untam. Végig tetszett, sodortak az események, bár szívesebben láttam volna benne több közelharcot, a bunyóra mégsem lehet panasza senkinek. A poénok nem túl mélyen szántóak, mégis ülnek. Különösen kedveltem, ahogyan átkacsintottak Vasemberre.  Szóval, ami elment a réven, bejött a vámon.

A szereplők, igen a mellékszereplők is, prominens személyek.  Stellan Skarsgard például, aki kevés híján a fiával játszhatott együtt. Szerintem Alexet feláldozták Hollywood isteneinek. Nem gondolták, hogy a túlnyomó részben True Bloodos Ericként ismert színész, eladhatja ezt a filmet. Pedig, én láttam őt svéd remekekben. A srác nagyon jó. Művészfilmekben válik egyértelművé, ki milyen kvalitás, és Ericként nagyon alulértékelté vált. A papa azonban adott néhány színészt a világnak és ő maga is sokat tett már le az asztalra.

Rene Russo vagy 5 percet kapott, amiben azért jelentős. Sir Anthony Hopkins természetesen zseniális. A film felében alszik és ez egy kis visszautalás a mitológiára, hiszen ő megteheti, mert mindent tud.

Tom Hiddleston nagyszerű Loki. Nem igazán tudom negatív karakterként kezelni, mert megértem a félelmeit és az indokait. Ebben kicsit eltér az általános Loki képtől, azért összességében azt mondanám, kitűnő. Igaz, hogy az első pillanattól tudjuk, ő lesz a negatív karakter és minden bizonnyal el is bukik, ezért a témában szokásos feszültséget nem éreztem komolyan át.

Akit viszont nem értek, az Natalie Portman. A nő gyönyörű, tehetséges, lebilincselő személyiség és ezekből semmire sem volt szükség a szerepéhez. Bárki megtette volna. Kicsit olyan érzésem volt, hogy  nagyobb szükség volt a nevére, mert nem tudott, nem lehetett semmit hozzá tenni Jane Foster alakjához. Talán a fiatalabb generáció számára vonzóbb, mint Anthony Hopkins. Nem tudom, és nem is akarok találgatni.

A másik talány Idris Elba és az ázsiai srác. Emberek! Skandinávia! Ébresztő! Nyilván politikailag így korrekt, tehát a  jégóriások nem képviselnek másik kasztot. Vagy nem elég átéléssel.

Summa summarum, laza szórakozást, nem körömrágós izgalmat és jó képi világot kínál. Többet nem is érdemes várni.

Csak a poénok miatt nem 7,9. Kevéssel ugyan, azért átlépte a nyolcast. Itt jegyezném meg, ettől függetlenül még egyszer bevállalom.

8,2/10





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...