2011. május 7., szombat

A negyedik - film


(I am Number Four)

rendező: D.J. Caruso
író: Jobie Hughes, James Frey
forgatókönyvíró: Alfred Gough, Miles Millar, Marti Noxon

szereplő(k):
Alex Pettyfer (negyedik)
Dianna Agron (Sarah)
Timothy Olyphant (Henri)
Kevin Durand (Mog Commander)
Teresa Palmer (Number Six)
Jake Abel (Mark James)
Beau Mirchoff (Drew)

Ha már regéltem a könyvről, úgy illik, tegyem ezt a filmmel is. No akkor...

Először is a különbségek. Van pár. Néhol felborult a sorrend. A karakterek, bár középiskolások, idősebbek. Nem is törekedtek a 15 éves korcsoport ábrázolására. Néhol változott a színhely. Van benne egy aprócska bővítés, és egy plusz, ami a könyvben nem szerepel. Legalábbis, nem így(Na ki jön rá, mi az? Nem spoilerezek. Akit érdekel megnézi, elolvassa.). Sejtenek valamit az elkövetkezendő könyvekről, vagy esetleg tudnak. Mert ez a kis plusz, végül is beleillik a történetbe. És ennél többet elvárunk, nem is igen lehet. Bár az is tény, ha nem jelenik meg a második könyvben, elviheti a történetet egy kicsit más irányba.

Na és igen, néhány információ nem derül ki. Tehát, mondhatjuk, egy kicsit más, egy kicsit máshogy.

Azért nincs vele semmi gond. Sőt!

A könyv hangulatát nem lehetett visszaadni, ezért becsülendő, hogy meg sem próbálták. Kezdtek vele valami egészen újat. A főbb események megmaradtak. Nem írták át az egész könyvet, ahogy ezt oly sok rossz példában láttunk már.

Összességében pörgősebb, izgalmasabb. Nem ismeretlenek számunkra a szuperhősök, akik lebegtettek dolgokat, fényt lőnek ki különböző testrészükből, a lézerről már nem is beszélve. Tehát, alapvetően nem igényelt új technikát a megfilmesítés. Mégis, a vélemények túlnyomó részben pozitívak. A történet nem ment a látvány rovására és viszont. Valahogy pont jó.

A szerelmi szál kidolgozott, alapos, és egyáltalán nem kurtított a könyvhöz képest. Ami, meglepő a szokásos feldolgozások ismeretében. Az akciójelenetek gördülékenyek, tempósak, izgalmasak. Megfelelő arányban szerepel mind. Egyszerűen ledöbbentem ezek betartásán.

Sajnos Henri így is-úgy is meghal a végén, bár a filmben előbb, mint a könyvben és ez az, amit komolyan nem értek. Szívesen vettem volna Timothy Olyphant a többi részekben is, de minden nem lehet tökéletes. Alex Pettyfer jó választás volt négyeskének. Bár, engem kicsit zavar, hogy a jelek szerint ő lesz Cassandra Clare A halál ereklyéi (Eddig trilógia volt, de most úgy tűnik, hat kötet lesz.)könyvsorozatából készülő filmben, Jace. A két különböző karakter, és két sorozat talán sok. Majd megszokom.

Elvarázsol, elbűvöl és a székhez ragaszt. Engem legalábbis. Már láttam háromszor és nyilvánvalóan megnézem még néhányszor.

A tanácsom, hogy mindenki kezelje különálló élményként, és akkor nem csalódhat.

8,9/10





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...